Градоначелници Украјине у мостарској Вијећници

април 24, 2024

Делегација 18 украјинских градова борави у студијској посјети Босни и Херцеговини гд‌је ће их њихови домаћини, представници Сарајева и Мостара, упознати с искуствима у послијератној обнови градова,
а разговарат ће се и о примјерима добре праксе пројеката обнове, енергетске ефикасности и кориштења обновљивих извора енергије. У Градској вијећници Мостара госте из Украјине примили су
предсједник Градског вијећа Града Мостара Салем Марић, градоначелник Марио Кордић и главна савјетница Града Мостара Радмила Комадина.


Према ријечима Christopha Фреринга, представника делегације, ова посјета је битна за њих јер је БиХ прошла тешки процес реконструкције. “Украјина је сада у ужасној ситуацији и већ размишљамо о реконструкцији.
Ова посјета је битна за наше градоначелнике. Цијела група је из различитих дијелова Украјине, а међу њим су и они из источних и сјевероистичних дијелова који су претрпјели највећа разарања”, додао је.

У протеклом рату 80 посто објеката у Мостару је било девастирано а трагови разарања скоро 30 година касније виде се и данас.