Мостар се "побратимио" са Басаном дел Грапом, најављена је сарадња на разним пројектима

март 25, 2024

Свечана церемонија потписивања Споразума о братимљењу између Града Мостара и италијанског града Бассано дел Граппа одржана је у недјељу у Градској вијећници Мостара, а како је том приликом саопштено, сарадња два града одржат ће се у год. разне области.


Градоначелник Мостара Марио Кордић рекао је да се Бассано дел Граппа данашњим важним чином придружује великој породици братских градова Мостара.

- Град Мостар има прилично велики број градова са којима се побратимио и са којима одржавамо активне контакте и од тога имамо користи. Цела ова прича почела је пре четири године када је градоначелница Елена Паван послала писмо са жељом да се побратимљују два града и два моста. Наша два града имају доста сличности и то је био мотив за почетак ове приче. У даљим разговорима се видело да, осим самих мостова, има много ствари које нас спајају, па смо одлучили да идемо на братимљење – рекао је Кордић.

Он је додао да је ово први корак у сарадњи који ће у великој мјери помоћи највећем херцеговачком граду.

- Оно што је мени приоритет је да смо добили пријатељски град који је у Европској унији, с обзиром на прекјучерашњи догађај у БиХ (зелено свјетло за приступне преговоре у ЕУ, оп. а.), што отвара додатно могућности да аплицирамо за европске фондове. Бассано се налази у регији Венето, једној од најразвијенијих регија у Италији, и веома смо поносни што имамо град побратим који ће нам у великој мјери помоћи - закључио је градоначелник Мостара.

Басано дел Грапа се налази у северној италијанској области Венето, а околина има око 70.000 становника. Најупечатљивији симбол овог града је мост Понте Веццхио изграђен 1569. године, што је још једна сличност са Мостаром.

Градоначелница Басано дел Грапа Елена Паван сматра да два града имају веома сличне приче.

- Много тога корисног за оба града ће произаћи из овог братимљења. Пре свега, имамо у виду развој културне сарадње и културне размене, посебно између институција. Такође, имамо на уму разне пројекте. План је да се овде пресликају пројекти које спроводимо у Басано дел Грапа и, наравно, да се развија економска сарадња - рекао је Паван.

Посебно је истакла пројекат "Данце Велл" који помаже пацијентима са Паркинсоновом болешћу.

– Желимо да заједнички аплицирамо за разне пројекте, а посебно пројекат „Данце Велл” који је у нашем граду заиста заживео. То је пројекат који помаже људима који пате од Паркинсонове болести да побољшају моторичке способности својих мишића. Развијамо их са нашим инструкторима плеса и нашим лекарима – рекао је градоначелник Паван.

Након потписивања споразума, челници два града разменили су поклоне.