Годишња сједница Градског вијећа Града Мостара сазив 2020-2024

децембар 23, 2023

Dnevni red

 
БОСНА И  ХЕРЦЕГОВИНА
ФЕДЕРАЦИЈА БОСНЕ  И  ХЕРЦЕГОВИНЕ
ХЕРЦЕГОВАЧКО НЕРЕТВАНСКИ КАНТОН
ГРАД МОСТАР
ГРАДСКО ВИЈЕЋЕ
Број: 01-04 - 22 /24  
Мостар, 15.01.2024. године
                                                          Извод из  Записника
са Годишње сједнице Градског вијећа Града Мостара одржане дана 28.12.2023. године    
                                     у Градској вијећници  Града Мостара у 9,00 сати

Предсједник Градског вијећа госп. Салем Марић је у име Градског вијећа Града Мостара поздравио све присутне  и пожелио добродошлицу на Годишњу сједницу Градског вијећа Града Мостара. Гђа. Марија Солдо, секретар  Вијећа је извршила прозивку вијећника и констатовано је  да од 35 вијећника Градског вијећа Града Мостара на сједници није 5 вијећника, тренутно је  присутно 30 вијећника, значи Вијеће може радити и доносити одлуке из своје надлежности.
На основу члана 83, став 2, који каже да Годишња сједница се одржава у децембру ради разматрања годишњих извјештаја у надлежности Вијећа, усвајања Програма рада Вијећа и градских органа-извршне власти за наредну годину, те усвајања Буџета Града Мостара за наредну годину, имали смо потребу заказати ову Годишњу сједницу, а вид‌јели сте и сами да је веома кратак дневни ред, управо у складу са овим чланом 83, став 2, тај дневни ред сада ћу прочитати и отворити расправу.
                                                           Дневни ред
1. ИЗВЈЕШТАЈ о раду Градског вијећа Града Мостара за 2022. годину
2. ПРОГРАМ рада Градског вијећа Града Мостара за период од 01.01 – 31.12.2024. године 3. ОДЛУКА о привременом финансирању Града Мостара за период од 01.01 – 31.03.2024
4. ОДЛУКА о прераспод‌јели новчаних средстава
Није било расправе о предложеном Дневном реду.
Гласање: 30”За” , нема “Против” нема  “Суздржаних”
Дневни ред је усвојен.
Усвојени Дневни ред
1.    ИЗВЈЕШТАЈ о раду Градског вијећа Града Мостара за 2022. годину
2.    ПРОГРАМ рада Градског вијећа Града Мостара за период од 01.01 – 31.12.2024.г.
3.    ОДЛУКА о привременом финансирању Града Мостара за период од 01.01 – 31.03.2024   
4.    ОДЛУКА о прераспод‌јели новчаних средстава
Након усвајања Дневног реда прешло се на рад по тачкама.

Zapisnik


Ад.1.) ИЗВЈЕШТАЈ о раду Градског вијећа Града Мостара за 2022. годину
Извјестилац је  Предсједник Градског вијећа Града Мостара
Наиме, и по МЕГ пројекту ми смо дужни, а и по Статуту и Пословнику Градског вијећа, да урадимо Извјештај о раду, као и Програм рада за наредну годину и ово је Извјештај о раду за 2022.г. Вјероватно сте сви и прочитали и вид‌јели шта се радило, али могу рећи да је у календарској 2022.г. укупно одржано 13 сједница, што је у складу са Статутом и Пословником о раду Градског вијећа Града Мостара, који каже да сједнице Градског вијећа требају бити одржаване најмање једанпут мјесечно, имали смо и једну свечану сједницу и 12 радних сједница. Из Извјештаја о раду Градског вијећа за 2022.г. се јасно види да од броја планираних активности од 114 које су предложене у Програму рада Градског вијећа Града Мостара за 2022.г., реализовано је само 26 активности, што је 22,80%. То кад овако гледате грубо звучи јако лоше, међутим Градско вијеће Града Мостара је осим планираних активности разматрало и 83 предложена документа, када се саберу планирани документи из Програма рада Градског вијећа Града Мостара и непланирани документи које је Вијеће разматрало онда се види да је Градско вијеће разматрало 109 докумената, што би значило да је Вијеће од зацртаних 114 активности разматрало 109 активности или преко 97% остварило, барем бројчано када узимамо и процентуално овај плус-минус. Из овога се може и мора извући закључак да се приликом плана рада Градског вијећа морају од стране предлагача јасно предложити оне активности које ће бити достављене Градском вијећу Мостара на усвајање у току те календарске године. Из Извјештаја се јасно види тај дисбаланс од онога што нам је било предложено, мада смо и ми у 2022.г. заиста ушли онако преоптимистично, имали смо пуно приједлога и од стране клубова вијећника свих политичких странака и од стране Од‌јела и Градоначелника Града Мостара, али ево то нам је био један показатељ за Програм рада за 2023., а надам се да ће нам то бити и водиља за 2024.г. гд‌је требамо планирати у Програму рада оне активности које ће заиста бити и  усвајане и разматране на сједницама Градског вијећа. Такођер је важно напоменути, да за извјештајни период 2022.г. сви акти који су дошли од предлагача у стручну Службу Градског вијећа су разматрани на сједницама Градског вијећа.
У расправи су учествовали: Адела Госто, Ирма Баралија, Славко Зовко, Славен Беванда, Мирза Дрежњак,  Кажимир Миличевић,  Предсјеедник, Градоначелник.
Адела Госто - Као што сте малоприје прокоментарисали, у праву сте  онако је поразно када се види да смо од предвиђеног плана рада остварили нешто мало преко 22%, али у бити ово Вијеће је донијело пуно више одлука и пуно више аката и у односу на све нивое власти, мислим да Градско вијеће заиста јако пуно ради, има јако пуно тачака на дневном реду за сваку сједницу. Међутим, ми имамо велики проблем са провођењем Одлука које смо донијели и мимо  овога извјештаја, имамо проблем са Од‌јелима који би требали да прате те Одлуке. Имамо поткапацитираност тих Од‌јела и људи на терену. Ми имамо јако пуно упослених људи, то потврђује наш Буџет који је преоптерећен, гд‌је већина Буџета иде на плате и доприносе упосленицима, међутим људи на терену немамо. Шта се дешава и када расписујемо конкурсе, ми упошљавамо већ људе који раде. Нама треба ватрогасаца, треба комуналних радника, треба комуналних редара, дакле јесте да Вијеће заиста ради, да Вијеће доноси одлуке, са неким се слажем, са неким се не слажем, али сам легалиста и поштујем их, али се оне не проводе. Тако да није бит у томе јесмо ли ми 98% одлука из онога што смо предвид‌јели усвојили, него да ли се.
Ирма Баралија - Ево можда за почетак пар ствари, ви сте и сами напоменули и свјесни смо сви тога да смо имали јако пуно нагомиланог посла с обзиром да није Вијеће радило толико дуго и управо имајући то у виду мислим да динамика рада овог Вијећа није била адекватна, мислим да једанпут мјесечно одржавање сједница, дакле испуњавање тог минималног што је прописано нашим актима није било довољно.Више пута је и колегица Ламија мислим и ми сви освртали на то да просто сједнице које трају читав дан нису продуктивне, а поготово када видимо након ручка који је фокус и пажња и активност, јасно је да то није најбољи начин рада. Нажалост, наставили смо тако и у 2023., ево молим јавно да се размисли о одржавању макар 2 сједнице мјесечно, које ће бити краће, продуктивније, учинковитије и укључивати више, мислим вид‌јели смо и по статистици да нису баш сви једнако активни, можда ће промјена динамике рада мотивирати и друге.То су сугестије које су можда минорније у односу на ово што за мене лично је најважнији проблем а што ни на који начин није подцртано, нити у извјештају, нити у вашем уводу а то је чињеница да нисмо донијели Статут, мислим то је огроман слон у стакленој просторији, стакленој радњи. Можемо сада говорити јесмо ли донијели и разматрали 150 или 350 одлука, али ако нисмо били за 3 године у стању донијети Статут то је велики проблем и велики пораз за све нас овд‌је и ја се надам да ћемо схватити озбиљност и одговорност коју имамо и не у другом кварталу како сте предвид‌јели на 2. тачки да се Статут стави на дневни ред у другом кварталу, него ја мислим да то треба хитно, типа већ у фебруару најкасније и да се уозбиљимо и да ријешимо то питање.
Предсједник - Ја сам малоприје и за медије рекао да је то велики недостатак Вијећа што нисмо усвојили Статут, зашто је  стављен у други квартал, можда кад будемо причали о Програму рада рећи ћу, али то је након 6 мјесеци, зато је други квартал јер имали смо га па није прошао, ако буде у истом облику онда је то тек након 6 мјесеци по Пословнику, па наравно ако буде других приједлога наравно да може бити и прије разматран.
Славко Зовко - Надовезао бих се и на Вас предсједниче и на колегицу Аделу, слажем се у неким дијеловима и с вама и Адела је то доста добро артикулирала. Бројке су завидне, немам ту шта рећи, значи 13 сједница, велик број одлука, доста дуго трајање сједница Вијећа, ја коментаришем 2022. гд‌је нисам био вијећник па хајмо рећ да могу можда нешто објективније то сагледат или бар се надам. Што се тиче реализације и сами сте рекли 23% реализовано, то је према тим  школским параметрима недовољно, далеко испод 50%, тако да људи који то припремају требају се запитат и радит то квалитетније, а вид‌јет ћемо каква ће бит 2023. и 2024. Оно што је оптимистично, да смо усвојили 83 документа која нису предвиђена тим радом, то значи да пратимо ипак на неки начин д‌јеловање у овом Граду и подузетништва и слично. Надовезао бих се на вас предсједниче кад сте рекли о активностима, похвалио бих своје колеге из 2022. који су поново међу најактивнијима, ако не и најактивнији вијећници у Градском вијећу Града Мостара, то је похвално и да то људи препознају говори нам и чињеница да неколико тих вијећника данас су заступници у скупштинама и министри, тако да није то небитно и није то нешто с чим се треба похвалити или не похвалити и што треба бити скривено, на крају крајева то је јавни документ и јавни податак и ове сједнице су јавне и не видим проблем да неко то промовира или да то крије, овиси о активностима. Тако ево похвала мојим колегама из ХРС-а, а и свим другим који су ту активни.
Оно што сам хтио прокоментарисати, је постотак одговора на вијећничка питања и иницијативе, значи негд‌је око 31%, 32%, што је мање од 1/3-ине, мислим да то није добро и не видим разлога зашто је тому тако, а посебице кад је ево и Градоначелник прије неколико сједница говорио да имамо 500-ињак и нешто људи запослених, а оптимум је негд‌је 30 на 1.000, значи ми имамо кад би одбили ватрогасце око 100 људи и више запослених према том оптимуму. Тако да не видим онда разлог кад се узме то у обзир да имамо само 30%-ак одговора на вијећничка питања и иницијативе, а да споменем да се тиме крши и Пословник ако се не одговори на то.
Славен Беванда - Ја бих само кратко  прокоментирао што се тиче овога Извјештаја и можда скренуо позорност на динамику доласка материјала или недоласка материјала према Програму рада Градског вијећа, односно и Програму рада свих градских служби Града Мостара, очигледно је да један дио у односу на Програм па и на потребе грађана не одговарамо. Ја не кажем да ми нисмо у овоме раздобљу 2022. донијели и низ важних докумената, вријеме је након усвајања тих Одлука да видимо и имплементацију и учинке тих Одлука, да ли су оне донијеле бољитак овоме Граду, односно бољитак грађанима, ми смо ту ради њих, на то смо се обавезали и положили заклетву у том дијелу. Зато мислим да ми смо и одговорили на потребе градских служби кад је било потребе за неким новим Одлукама које нису у Програму рада, што је исто разумљиво јер се с обзиром на промјене и законодавства на нивоу Кантона, односно Федерације, мијењају одређене потребе, односно морају се вршити усклађивања, па смо и на то одговорили, али бих опет скренуо позорност и на једно као што је колега Зовко рекао постотак одговорених, односно неодговорених вијећничких питања, што показује непоштовање према раду овога Вијећа од стране градских служби. Зато бих молио Градоначелника и шефове Од‌јела који су данас овд‌је назочни, да скрену позорност својима у службама да су на вијећничка питања сукладно Статуту и Пословнику дужни одговорити. Стога мислим да можда ми требамо кроз годину вид‌јети план који реализирамо, вид‌јети гд‌је су потребе, гд‌је нам нешто стоји и тражити на крају крајева од тих служби да се те одлуке припреме. Мислим да смо ипак и у тој 2022. и 2023. години донијели један низ важних Одлука, донијели смо огроман број и Рјешења којима смо ријешили имовинско-правна питања грађана, односно створили услове да они могу ријешити своје имовинске односе, што је у сваком случају био један велики заостатак због непостојања Вијећа, и даље ћемо радити на томе. Оно што нам остаје је обавеза измјене и допуне Статута, али стварно Ирма ја се не осјећам одговорним у том дијелу, нека се одговорним осјећају они који имају 2/3-инску већину у овоме Вијећу, који су власт и који су потписали одређене споразуме како су требали реализоват све по тим споразумима, што су они одговорни. То је недостатак, ми смо у принципу таоци њиховог, могу слободно рећи неповјерења.
Мирза Дрежњак - Извјештај о раду  за 2022.г. смо добили, на крају крајева ми смо га сами креирали кроз свој рад, 13 сједница које су одржане заиста су обиловале тачкама дневног реда онако како су и Службе Града Мостара достављале  Градском вијећу и оне су континуирано долазиле на дневни ред Градског вијећа и већином су све Одлуке усвојене, Одлуке које су долазиле из Града нису нешто посебно одбијене, било је пар да смо вратили на дораду, али на крају су  усвојене. Жао ми је, да нисмо усвојили Просторну основу Града Мостара и ево како изгледа нећемо можда ни добит је  иако је предвиђена у плану рада и за сљедећу годину, не знам хоћемо ли је успјети добит у овом сазиву Градског вијећа, посебно сумњам да ћемо добити Просторни план Града Мостара у овом сазиву Градског вијећа, који је један од најзначајнијих докумената за развој самог Града, а сигурно би био један тај капитални документ, који би на неки начин дефинирао развој самог Града. Жао ми је што нисмо усвојили ни Одлуку о господарењу, План господарења пољопривредним земљиштем, она је била предвиђена и у 2023. години, нисмо је усвојили, ево видим да је сада поново у 2024. години у плану и ја би волио да што прије дођемо и до те одлуке јер немамо сада уређен тај систем давања у закуп пољопривредног земљишта у Граду Мостару, нити имамо нити Град остварује икакав приход од значајних пољопривредних површина којима се господари на подручју Града Мостара.
Кажимир Миличевић - Ја бих прво похвалио све нас овд‌је градске вијећнике, колико год хтјели или не признати мислим да смо ми један добар и огроман посао направили. У нашем мандату је дошао обилан посао који се купио 8 година због непостојања рада Градског вијећа, узели смо преда се и полако почели радити тај огроман посао. Ово што је рекао предсједник Градског вијећа ја се слажем са њим, значи 22% ипак не значи да ми нисмо доста урадили у 2022. години и с моје точке гледишта можда погрешно смо и планирали рад Градског вијећа јер ипак кроз 2022. годину донијели смо сигурно доста добрих одлука чија се имплементација види тренутно у Граду Мостару. Овд‌је поглавито мислим да инфраструктурне пројекте које смо донијели у регулационим плановима, значи довели смо кранове коначно у Град Мостар, отворили смо Град Мостар за инвестиције и мислим да је то приоритет. Што се мог размишљања тиче, мислим у 2024. години да би ми требали као Градско вијеће дати велики обол у развоју ових привредних и пословних зона, значи што се тиче пословне зоне Гајеви која је у комплету завршена и да дајемо примарни фокус на пословну зону Миљковићи, јер опстанак и останак свију нас овд‌је можемо само везати за радна мјеста. Тако апелујем на све нас овд‌је примарни фокус је да отворимо пословну зону Миљковићи за рад и да можемо отворити нова радна мјеста.
Ево што се тиче самог Статута видим да поједине колеге стављају то нама и Коалицији као неку обавезу или неслагање, ја не бих рекао да је то неслагање, то су само различити погледи на исту тему, а то и јест бит политике. Све ове ствари што су донесене са 24 руке су добре и мислим да су ове двије странке, тј. ХДЗ-е и Коалиција, донијеле пуно тога добра у Граду Мостару и мислим да би поштеније било о тим позитивним стварима разговарати, барем сада у ово предизборно вријеме.
Градоначелник - Имам некакву потребу ево кратко подијелит с вама, ја особно сам јако задовољан радом с вама, ево ако могу то најшире рећи, наиме комуникација са већином вијећника је конструктивна и добра, мислим да смо задње 3 године, а зашто спомињем 3 године, јавна управа је таква, политика је таква, све оно што ми радимо се некако не може стрпат у једну годину, сви ти процеси трају поприлично дуго, па се ја волим ево сад некако у задњој овој години мандата освртати ипак на почетак цијеле приче како би могао можда човјек адекватно валоризирати рад свих вас у Градском вијећу, нас у Градској управи, као једног заједничког тијела које управља Градом Мостаром, треба ипак се вратити 3 године унатраг, сјетит се одакле смо почели, како је то све скупа изгледало и онда се некако вратити у садашњост и промишљати шта то радимо, шта смо направили и онда ће сватко тко је разуман вид‌јет да се ево у Граду Мостару, ево захваљујући вама и дијелом нама у Градској управи ипак направљени миленијски кораци за Град Мостар, само у 3 године прећи из статуса града случаја у статус града примјера, консолидирати комплетна јавна подузећа која су била у тоталном расулу, сјетит ће се прије 3 године, данас имамо функционална јавна подузећа, у сваком од њих је направљен искорак, да ли је он довољан, особно мислим да има ту још пуно посла и потенцијала, али су стали на ноге усудит ћу се рећ,  завршили процесе које смо најављивали у спајању јавних подузећа са некаквом визијом да сутра Град Мостар има можда некакав функционалан холдинг, који ће дат резултат који грађани очекују. Све то скупа је рађено у једној специфичном средини у БиХ и у том контексту вама свима који сте у задње 3 године на овај или онај начин дали допринос, потицај, ево и мени особно и Градској управи и на пројектима које радимо у Граду Мостару једно неизмјерно хвала. Свима вам желим сретну Нову годину и ево да 2024. буде година у којој ћемо све оно што можда нисмо добро радили у 2023. и 2022. и 2021. користити као прилику да то поправимо, да неке нове процесе још покренемо и да се бавимо у 2024. још  увијек комуналним темама, темама од важности за Град Мостар.
Предсједник - Ја ћу само једну моју сугестију вијећницима Градског вијећа Града Мостара, значи да мало више и слободније користе Статут Града Мостара и Пословник који нам то дозвољава, да можете све оно што вас интересује значи отићи у било коју службу Градске управе Града Мостара и оне примједбе, ваши приједлоге, ако је негд‌је запело да видите докле је дошло, ако вам је нешто сумњиво значи да се радило или није рађено у складу са законом да то тражите, само вратите се на Статут и Пословник о раду Градског вијећа и користите своја права максимално у овој 2024. години.
Гласање: 30”За” , нема “Против” нема  “Суздржаних”
Извјештај је усвојен.
Ад.2.)ПРОГРАМ рада Градског вијећа Града Мостара за период од 01.01 – 31.12.2024.г.
Извјестилац је  Предсједник Градског вијећа Града Мостара
Ја као предсједник Вијећа и наша Стручна служба Градског вијећа, секретар Вијећа Марија Солдо и наши упосленици смо припремили овај Програм рада Градског вијећа, оно што смо добили од предлагача, од стране Градоначелника, његових Од‌јела, Служби и од вас вијећника и клубова који су доставили. Само да напоменем, први приједлог Програма рада који сте добили били прије у материјалима он је допуњен са овим тачкама које су требале се наћи на 39. редовној сједници Градског вијећа пошто смо мислили да ће она бити одржана данас, она редовна, све оне тачке смо пребацили у Програм рада Градског вијећа Града Мостара за 2024. годину и овај Програм по нашем овом приједлогу што имамо са 69 тачака мислим да ће бит сигурно допуњаван, да ћемо имати још пуно допуна и на овај начин вас и позивам да сви који мислите да неки приједлози у Програму рада се нису нашли, можете и данас на самој сједници предложити, а можете и у наредном периоду како би ми могли свакако извршити измјене и допуне овога Програма рада. Ово нам је такођер једна обавеза према МЕГ пројекту, јер код оцјењивања у МЕГ пројекту ако усвојимо Програм рада Градског вијећа до краја ове године, ево што нам и Пословник то тражи, то ће бити и позитивно оцијењено. Ја сам читајући ово поново и сагледавајући примијетио неколико ствари које нису обухваћене овим Програмом рада, а мислим да би требале, па ћу одмах искористити прилику да кажем. Односе се углавном на регулационе планове које смо ми већ донијели, Одлуку о приступању изради регулационих планова и ја се надам да би и требали ми у овој години 2024. и усвојити те планове, имати барем приједлог, а то су: Одлука о усвајању Регулационог плана Центар И, то је ове Централне зоне, Одлука о усвајању Регулационог плана Кочине, Одлука о усвајању Регулационог плана стамбено-пословне зоне Гнојнице и мислим да требамо ставити извјештај о раду Туристичке заједнице Града Мостара. Ево користим прилику да кажем да смо ми завршили формирање Туристичке заједнице, 22. 12-ог је одржана скупштина Туристичке заједнице конституирајућа, конституисали смо Туристичку заједницу и идемо сад на регистрацију и у наредној години очекујемо и први извјештај Туристичке заједнице. Значи ове 4 моје допуне би биле и саставни дио овог Програма рада, да видим од вас вијећника и клубова има ли још неких приједлога за допуне или евентуалне сугестије у овом приједлогу Програма рада Градског вијећа за 2024. годину.
У расправи су учествовали: Силвио Бубало, Ирма Баралија, Адела Госто, Мирза Дрежњак, Санел Жуљевић, Градоначелник, Марија Солдо, Предсједник
Силвио Бубало - Испред Клуба вијећника ХРС-а имамо 3 амандмана  на Програм рада Градског вијећа, она су произашла једноставно из неких д‌јелатности вијећника и Градске управе. Први амандман, сматрамо да треба додати у Програм рада Одлуку о субвенцији смјештаја д‌јеце у вртиће којима Град Мостар није власник. У медијима смо вид‌јели да је Градоначелник најавио и на својој facebook страници да ће се ићи у суфинансирање, мислим да нам за то треба одлука и да нам је то неопходно ставити у Програм рад Градског вијећа, ако већ најављујемо.
Други амандман, Одлука о дану Града Мостара и сматрамо да би требала бити у другом кварталу, тад ће већ бит 3 и по године да смо овд‌је, а да о тој теми још нисмо озбиљно поразговарали.
И амандман 3, сматрамо да Одлука о Регулационом плану Бијели бријег, то је приједлог или амандман како год хоћете, стоји у четвртом кварталу, ми сматрамо да треба бити у првом кварталу, односно што прије, донијели смо одлуку о изради па мислим да је вријеме да је ставимо што прије да иде.
Ирма Баралија - Већ сам напоменула у ранијем излагању да бих вољела да се разматрање теме Статута стави у први квартал с обзиром на важност саме теме.
Поред тога иако смо имали конкретно у Извјештају који смо данас разматрали за 2022. годину Одлуку о проглашењу дана града, тад нисмо разматрали, нисмо ни ове године, сматрам да је хитно и у име Комисије јер смо ми то и тада 2022. предложили да се мора урадити наредне године.
И такођер један извјештај који је био 2022., не знам да ли је био ове године, извјештај о ситуацији и случајевима насиља у породици, мислим да је јако корисно за нас да знамо да ли постоји тренд пораста броја насиља случајева насиља у породици и с обзиром да имала сам и неке иницијативе према Од‌јелу за друштвене д‌јелатности па ево тражит ћу вјероватно у току наредне године и повратну информацију од њих шта су учинили по том питању превенције и слично, па мислим да треба укључити у ову годину и тај извјештај.
Адела Госто - Мислим да би у првом кварталу требала да стоји Одлука о усвајању Гендер акционог плана који је готов и ја се надам да ће већ бит на наредној сједници. Није у првом кварталу стављен, јако је битно да је у првом кварталу и да је на наредној сједници.
Мирза Дрежњак - Програм господарења пољопривредним земљиштем је предвиђен у трећем кварталу пошто је он већ био припремљен, то је Програм господарења за 2022.-2027. годину, ја бих замолио да се он пребаци да  буде крајем првог или почетком другог квартала, да на вријеме би га могли донијет како би на неки начин остварили приход од тог Програма.
Одлука о обављању димњачарске д‌јелатности на подручју Града Мостара, она је већ била припремљена и враћена је на дораду, није стављена поново у Програм рада, па бих молио, са начелницом то сам комуницирао, да се она уврсти у Програм рада за наредну годину. Већ смо ми разговарали на фону измјене Одлуке о комуналним накнадама у смислу увођења у те накнаде и ових електроенергетских објеката који се планирају градити на подручју Града Мостара, па бих замолио да и та Одлука буде у првом кварталу јер је то само убацивање једног или два члана у саму Одлуку.
Санел Жуљевић - Ја би се надовезао на колегу из ХРС-а, нисам видио ни Одлуку о критеријима и начину дод‌јеле субвенција за прву некретнину, па бих молио да се и она дода исто.
Градоначелник - Све ове одлуке које спомињете су у некој од фаза, да ли је она стављена у трећи квартал, буде ли спремна наћи ће се у првом, буде ли у првом а не буде спремна неће се наћи прије трећега квартала или неће бити никако, мало о томе овиси, тако да не требате робоват томе, ево како је и предсједник Вијећа рекао донесено је колико 100 и нешто одлука, донесене су зато што су имале су услове за донијети их на Градско вијеће и расправљат о њима. Наравно, да ћемо се потрудити, потпуно разумијем у истом смјеру размишља и ова Градска управа и за пољопривредно земљиште, врло важна одлука, мислим да се бавимо њоме једно годину дана барем, има своје изазове, то покушавамо ријешити, али сигуран сам да смо негд‌је отприлике на крају са свим дилемама које смо имали јер је и она специфична, везана уз пуно неких других ствари осим уз оно што она треба получити, а то је да пуни градски Буџет и да направимо некакав ред, свједоци смо свих ових година и неких приватизација и земљишта и узурпације и свега, тако да треба помно осмислит те одлуке да не направимо већу штету него корист, тако да оне се раде.
Што се тиче амандмана ХРС-а, ево кратко само један осврт, ако смо ставили субвенцију у Буџет наравно да ћемо и донијети Одлуку по којој ће се то рјешавати.
Што се тиче Одлуке о субвенционирању прве некретнине, чак је била идеја да буде приједлог Одлуке на овом Градском вијећу, међутим с обзиром да се ради о свечаној сједници у комуникацији са предсједником Вијећа договорено да буде на наредној првој сједници. Одлука о Регулацијском плану Бијели бријег, донесена је Одлука о изради новог Регулационог плана, поуздано знам јер комуницирамо свакодневно са Заводом за просторно планирање, она се припрема, треба извјесно вријеме да прође све потребне кораке како би дошла пред вас, тако да она ће сигурно ићи чим буде спремна и све ове друге које је споменуо и предсједник Градскога вијећа. Ево димњачари су били, претпостављам да Од‌јел није послао, то је нешто што треба усвојити.
Марија Солдо - Ево како знате Програм рада Вијећа је једна од обавеза која надам се данас ће се усвојити, међутим Програм рада Вијећа је значи скуп свих оних приједлога од стране надлежних Од‌јела, односно Градоначелника, од стране вијећника, Клубова вијећника и налази се у Програму рада Вијећа. У члану 2 овога Програма стоји да ће све Одлуке бити стављене на дневни ред које год дођу, без обзира да ли се оне данас налазе у овом приједлогу Програма рада и бит ће у кварталу у којем се припрема, ако пише трећи квартал али се припреми за први квартал бит ће у првом кварталу, јер ми не можемо баш тако бити сигурни да ћемо све Одлуке добити према кварталу и досад је тако било.
Што се тиче регулационих планова и прије је био закључак, да ако се нађу неке ствари које не буду ту, а буду припремљене, оне ће доћи на сједнице Градског вијећа као додатне.
Што се тиче ове Одлуке о усвајању Гендер акционог плана  што Адела каже, она ће ако је припремљена бити у првом кварталу без икаква проблема, већ се она сада налази у Програму рада Вијећа. Значи читајте члан 2 Програма рада Вијећа и обавезе свих нас по овом питању и овај ће Програм бити испоштован у цијеломе своме дијелу.  Што се тиче димњачарске д‌јелатности, сматрам да је та Одлука дошла и да је ми нисмо ставили на дневни ред овога Вијећа. Још једна Одлука о обављању комуналних д‌јелатности, ту Одлуку вучемо исто од првога сазива Градског вијећа, ја је сад нисам ни ставила, да и ћемо је стављати касније вид‌јет ћемо.  
Предсједник - Значи нема овд‌је амандманског д‌јеловања, ово су приједлози рада Градског вијећа Града Мостара и све што је дошло од вас јер имате право предлагати исто као и Градска управа, начелници Од‌јела и Градоначелник, ово се све прихваћа, а наравно да ви требате доставити тачан назив ових Одлука које мислите да се требају наћи и оне ће се наћи у Програму рада Градског вијећа, па ако не буду обрађене од стране Градоначелника и Служби ви можете бит предлагачи, ви то можете обрадит.
Гласање: 28”За” , 2“Против” 1 “Суздржан”
Програм рада Градског вијећа је усвојен.
Ад.3.)ОДЛУКА о привременом финансирању Града Мостара за период од 01.01 – 31.03.2024  
Извјестилац је у име Градоначелника начелник Од‌јела за финансије и некретнине госп. Амер Зубчевић - Због чињенице да Буџет Града Мостара за 2024.г. није донесен у законском року до 31.12.2023.г. законском регулативом чланом 35 Закона о буџетима Ф БиХ даје се могућности доношења Одлуке о привременом финансирању. Одлуком о привременом финансирању која износи 21.581.678,20 КМ наставља се нормалан рад функционисања Града Мостара за 2024. годину први квартал. Сви приходи и расходи који буду евидентирани у овоме временском периоду ући ће у саставни дио Буџета за 2024.г. Наиме, нема новог запошљавања и нема проширивања програма изградње нових инфраструктурних пројеката.
Градоначелник - Буџет Града Мостара је спреман у контексту да смо финанцијски стабилни, да пројекти које радимо су осигурани финанцијски, ево како сте и вид‌јели промишљамо и о некаквим  додатним активностима у контексту субвенционисања куповине прве имовине, па онда суфинансирања вртића који нису у власништву Града и бројне активности које смо радили, међутим ево чисто из техничких разлога нисмо припремили документ као такав, захтијевало је још некаквих додатних усклађивања и свега осталога, па је била одлука да сад не идемо наврат-нанос с том причом, сматрамо да није потребно и обзиром да је  предвиђено законом да се мора донијети Одлука о привременом финансирању ево томе је разлог доношења ове Одлуке.
Гласање: 31”За” , нема “Против” нема  “Суздржаних”
Одлука је усвојена.
Ад.4.) ОДЛУКА о прераспод‌јели новчаних средстава
Извјестилац је Градоначелник Града Мостара - Како сам у уводу споменуо радимо јако пуно на консолидацији јавних подузећа, има проблема од раније које смо затекли, ово је једна од таквих ситуација да је судском одлуком блокиран био рачун једног од наших јавних подузећа. Спор је, конкретно ради се о „Генерал сервису“, једној компанији која је била сувласник „Уборка“, дугови који су у прошлости настали од стране „Паркова“ према том подузећу, судска пресуда је таква каква јест, наше је то да то платимо. Потрудили смо се ево заједно са начелницима изнаћ могућност да одблокирамо то подузеће и да идемо даље. Оно можда не знам је ли довољно добро искомуницирано, ми смо крају са процесом спајања Комос-Комунално-Паркови, како знате Комос је подузеће које је у стечају и те дугове смо исто ријешили и све некакве проблеме у том контексту и очекујемо већ у првом мјесецу да имамо једно комунално подузеће које је функционално. У Буџету ћете вид‌јети да смо поново ставили поприлично озбиљан износ на ставци субвенција и помоћ јавним подузећима јер је тако промишљање наше било да управо у овом моменту кад их спајамо да им дамо додатну још једну финансијску ин‌јекцију како би они могли коначно у својој пуноћи радити и да оставе иза себе све проблеме и да 2025., 2026. и убудуће да су те субвенције све мање и мање, тамо гд‌је треба наравно бит ће, али ево сигуран сам да смо на добром путу кад је комунала у питању.
Амер Зубчевић, начелник Од‌јела за финансије и некретнине Града Мостара
Ја ћу само овај технички дио. Рјешавајући по захтјеву Од‌јела за привреду, комуналне и инспекцијске послове који су се обратили Од‌јелу за финансије извршена је прераспод‌јела новчаних средстава са трошкова судских спорова који су били планирани Ребалансом 3.600.000 КМ, који су умањили за 280.000 КМ и сад износе 3.320.000 КМ, а увећава се позиција техничка подршка евидентирана на економском коду 614, која је била планирана 700.000 КМ, увећана за 280.000 КМ, сад износи 980.000 КМ.
У расправи су учествовали: Градоначелник, Славен Беванда
Славен Беванда - Клуб ХРС-а ће подржат ову Одлуку  ради стабилизације наших јавних подузећа и њиховог даљег рада, као што смо подржали и Одлуку о привременом финансирању да осигурамо стабилност исплате плаћа и социјалних давања буџетским корисницима. Ево као што Градоначелник рече, колико имамо сазнања о извршеним спајањима, односно реформама и преустроју јавних подузећа, ја колико знам ми на Вијеће нисмо добили никакву информацију нити од стране вас нити било којег Од‌јела, па молимо  да за једну од наредних сједница нас информирате јер то су велике статусне промјене које се дешавају или које су се десиле и надам се да ћемо престати имат у будућности ону ситуацију, ево и данас плаћамо цех те ситуације и камата гд‌је су се јавна градска подузећа међусобно тужила, односно и тужила се међусобно са Градом који им је оснивач, па да ћемо једноставно с том праксом престати каква нам је била досад, јер и данас плаћамо цехове тих неразумних одлука и потеза. Ја вас молим да припремите информацију шта се то десило у јавним подузећима, укључујући  и Водовод, укључујући Комос, који је ако ја разумијем један његов дио изашао из стечаја или имовине, више не знам шта се ту десило и једноставно да добијемо информацију о статусу, наравно јер ту се дешава пуно ствари, има ту и пуно и имовине, има и пуно и д‌јелатника, има и пуно и права и обавеза, мислим да то Вијеће мора знати.
Градоначелник - Значи сви процеси спајања теку сукладно закону, скупштине, надзорни одбори и све иде по некој динамици. Ја ћу радо кад се све скупа заврши изаћи с једним извјештајем јер мислим да је ово једна од најпозитивнијих прича овога мандата, тако да ево хвала пуно што си напоменуо, свакако ћемо подијелити ту радосну вијест о консолидираним, спојеним, јединственим подузећима у Граду Мостару надам се већ крајем првог мјесеца.
Гласање: 31”За” , нема “Против” нема  “Суздржаних”
Одлука  је усвојена.

Након овога завршена је  Годишња сједница Градског вијећа Града Мостара.

ЗАПИСНИЧАР                          ПРЕДСЈЕДНИК
Марија Солдо                        Салем Марић