Skupština građana Mostara

Juli 10, 2021

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić i Glavna savjetnica Radmila Komadina zajedno su sa šeficom Kancelarije Savjeta Evrope Bojanom Urumovom 10.jula u kongres sali Hotela Mepas otvorili  prvu Skupštinu građana Mostara u sklopu projekta „Razvoj demokratskog učešća u Gradu Mostaru“, projekta deliberativne demokratije koji provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti i Kancelarija Savjeta Evrope u saradnji sa gradskim vlastima.

Predstavnica Kancelarije Savjeta Evrope zahvalila se Gradskom vijeću i uredu Gradonačelnika na saradnji i kazala da se Mostar može svrstati sada sa gradovima poput Brisela, Londona i Pariza i mnogim gradovima koji su uključeni u promociji inkluzivnih i transparentnih politika.
Predsjednik Gradskog vijeća u pozdravnom govoru  iskazao je da  Gradsko vijeće je od početka posvećeno saradnji na ovome projektu i sa zadovoljstvom je primio vijest da je Mostar zvanični predvodnik deliberativne demokratije, te da se prvi put u Bosni i Hercegovini Skupština građana događa upravo u Mostaru, što Grad Mostar svrstava zajedno u inovativnim demokratskim praksama  sa gradovima Evrope i cijeloga svijeta. Ovo je još jedan primjer potpune otvorenosti Gradskog vijeća prema građanima i želje za bližom saradnjom. Predsjednik je iskazao volju i obavezu da se preporuke sa Skupštine građana Mostara raspravljaju na sjednicama Gradskog vijeća u nadi da će biti realizovane.
Glavna savjetnica se  zahvalila  Kongresu i Savjetu Evrope na ovome projektu i istakla kako je učestvovanje građana u odlučivanju veoma bitna predpostavka za ukupni demokratski proces u jednoj državi i gradu.  Navodi kako su Gradonačelnik i Gradsko vijeće spremni  saslušati i prihvatiti sve kvalitetne prijedloge, koji će utjecati na donošenje odluka,  jer žele graditi učinkovitu javnu upravu u skladu sa načelima partnerstva koje će ostvariti u saradnji sa građanima.