Mostar se "pobratimio" sa Bassanom del Grappom, najavljena je saradnja na raznim projektima

Mart 25, 2024

Svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o bratimljenju između Grada Mostara i italijanskog grada Bassano del Grappa održana je u nedjelju u Gradskoj vijećnici Mostara, a kako je tom prilikom najavljeno, saradnja dva grada odvijat će se u raznim poljima.


Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je da se Bassano del Grappa današnjim važnim činom pridružuje velikoj porodici bratskih gradova Mostara.

- Grad Mostar ima dosta gradova sa kojima se pobratimio i sa kojima održavamo aktivne kontakte i od toga imamo koristi. Čitava ova priča počela je prije četiri godine kada je gradonačelnica Elena Pavan poslala pismo u kojem želi pobratimiti dva grada i dva mosta. Naša dva grada imaju dosta sličnosti i to je bio motiv za početak ove priče. U daljim razgovorima vidjelo se da, osim samih mostova, ima mnogo stvari koje nas spajaju, pa smo odlučili da idemo na bratimljenje - rekao je Kordić.

Dodao je da je ovo prvi korak u saradnji koji će uvelike pomoći najvećem hercegovačkom gradu.

- Ono što je meni prioritet je da smo dobili prijateljski grad koji je u Evropskoj uniji, s obzirom na prekjučerašnji događaj u BiH (zeleno svjetlo za pristupne pregovore u EU, op. a.), koji otvara dodatne mogućnosti da apliciramo za evropske fondove. Bassano se nalazi u regiji Veneto, jednoj od najrazvijenijih regija u Italiji, i jako smo ponosni što imamo grad pobratim koji će nam uvelike pomoći - zaključio je gradonačelnik Mostara.

Bassano del Grappa se nalazi u sjevernoj italijanskoj regiji Veneto, a okolina ima oko 70.000 stanovnika. Najupečatljiviji simbol ovog grada je most Ponte Vecchio izgrađen 1569. godine, što je još jedna sličnost sa Mostarom.

Gradonačelnica Bassano del Grappa Elena Pavan smatra da ova dva grada imaju vrlo slične priče.

- Mnogo toga korisnog za oba grada će proizaći iz ovog bratimljenja. Prije svega, imamo u vidu razvoj kulturne saradnje i kulturne razmjene, posebno između institucija. Takođe, imamo na umu različite projekte. Plan je da se projekti koje realizujemo u Bassano del Grappa repliciramo ovdje i, naravno, da se razvija ekonomska saradnja - rekao je Pavan.

Posebno je istakla projekat "Dance Well" koji pomaže pacijentima sa Parkinsonovom bolešću.

- Želimo da zajednički apliciramo na razne projekte, a posebno na projekat "Dance Well" koji je zaista zaživeo u našem gradu. Riječ je o projektu koji pomaže osobama koje pate od Parkinsonove bolesti da poboljšaju motoričke sposobnosti svojih mišića. Razvijamo ih sa našim instruktorima plesa i našim doktorima - rekao je gradonačelnik Pavan.

Nakon potpisivanja sporazuma, čelnici dva grada razmijenili su poklone.