Druga Skupština građana Mostara razmatra turistički i privredni razvoj grada

Februar 09, 2024

Grad Mostar je, uz podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, organizovao drugu Skupštinu građana na temu turizma i ekonomskog razvoja grada.


Tema drugog vijećanja ovog puta je iz strateške oblasti privrede i turizma pod nazivom „Turisti se kratko zadržavaju u Mostaru i time Gradu ne donose značajnije prihode“. Kako možemo postići da se turisti duže zadržavaju u Mostaru i time doprinijeti ekonomskom razvoju Grada Mostara?''

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić zahvalio je Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope što je prepoznao Grad Mostar kao lidera u deliberativnoj demokratiji.

Marić kaže da je u razgovoru s njima saznao da se u nekim evropskim zemljama već proučavaju zaključci prvoe Skupštine građana koji su dali dobre rezultate.

- Što se tiče turizma, koji je tema druge Skupštine građana, prije nekoliko dana zvanično smo formirali Turističku zajednicu Grada Mostara, Turističko vijeće i izabrali direktora. Sigurno je da će preporuke građana biti dobar putokaz, kako nama u Gradskom vijeću i Gradskoj upravi, tako i Turističkoj zajednici, da ćemo turizam kao najvažniju granu razvoja grada iskoristiti za maksimum da turisti ne ostanu ovde samo dva dana, već i duže - napomenuo je on.

Kazao je da je Mostar, koji je među najpoželjnijim svjetskim destinacijama za posjetu, ove godine dobio veliku nagradu kao grad vina, ističući da ovaj grad ima mnogo toga za ponuditi svojim posjetiocima.

Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara, izrazila je zadovoljstvo što se Skupštini odazvalo više od 376 građana, rekavši da ne sumnja da će svoj posao raditi na istom nivou kao i prva Skuština građana 2021. godine, kada tema je bila čistoća i održavanje javnog prostora.

Generalni sekretar Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Mathieu Mori naglasio je da je prva Skupština građana bila uspješna i inovativna, dodajući da je Mostar bio pionir kada je u pitanju lokalna demokratija.

- Mnogi gradovi u BiH, regionu, ali i širom Evrope prate šta se dešava u Mostaru, tražeći od Vijeća Evrope da u njihovim gradovima održi Zbor građana. Sljedeće sedmice smo u Banja Luci. Šta se dešava u Mostaru prati i Vijeće Evrope, koje promoviše demokratiju, koje svojim aktivnostima pomaže u stvaranju novih standarda demokratije - zaključio je Mori.