Ambasadorima Nelsonu i Sattleru svečano uručena priznanja „Počasni građani Grada Mostara“

Januar 13, 2022

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara održanoj 12.januara 2022.godine  uručena su javna priznanja „Počasni građanin“,  za gospodu, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država  NJ.E. Erica Nelsona i šefa Delegacije Evropske unije u BiH NJ.E. Johanna Sattlera.
Svečana sjednica se održala nakon Odluke o proglašenju „Počasnim građanima“, Nelsona i Sattlera koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Mostara na 14.redovnoj sjednici.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić u obraćanju je istakao kako je Mostar uvijek  gradio mostove  prijateljstva i izgradio je mnoga snažna  prijateljstva u najtežim vremenima svoga postojanja.
“Biću slobodan da kažem kako su gospoda ambasadori Nelson i Sattler  dali odlučujući doprinos u donošenju Sporazuma i izmjena Izbornog zakona za Mostar, podršku u velikom broju projekta na procesima jačanja demokratije u Gradu Mostaru i  saradnji na projektima u rješavanju infrastrukturnih problema. Naši uvaženi prijatelji, gospoda ambasadori  kao predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Bosni i Hercegovini, svojim profesionalnim i ljudskim zalaganjem u medijaciji da se Sporazum za Mostar postigne,  ispunili su svoju  najplemenitiju misiju koja se može učiniti u profesionalnoj karijeri diplomata. Svojim dolaskom u Bosnu i Hercegovinu pomogli su Gradu Mostaru i nama  da postignemo novi društveni politički dogovor, koji je temelj za izgradnju boljeg i uspješnijeg Mostara.“
Na kraju samog obraćanja predsjednik Marić je poručio veliku zahvalu ambasadorima i drugim predstavnicima međunarodne zajednice kao što su NJ.E. ambasador Velike Britanije Matthew Field, NJ.E. ambasadorica OSCE-a Kathleen Kavalec, predstavnicima OHR-a i posebno predstavniku Ambasade SAD-a Jeremy Long.
Poželio je  puno zdravlja i uspjeha u nastavku rada i života ambasadorima i svim onim  koji su se zalagali za Grad Mostar.

Ambasador Eric Nelson se zahvalio i kako je rekao, ponosan je na novu titulu, kazavši da se dijalogom može postići mnogo.
"Hvala na prilici i pozivu da posjetim Mostar i izrazim podršku Gradskom vijeću Mostara prije nego što se oprostim od vas i građana Bosne i Hercegovine. Hvala vam na pozitivnom duhu. Velika čast je biti počasni građanin Mostara.“
Uz zahvalu domaćinu i Johann Sattler je istakao prije svega kako je ponosan i počašćen, jer je počasni građanin Mostara.
"Hvala na izuzetnoj časti koju ste mi ukazali. Prije četiri godine upravo ovdje se radilo i dobio se osnov za kasniji sporazum. Kada smo počinjali razgovore, govorili su mi da se ne mješamo i da se to ne može riješiti. Danas smo tu pred vijećnicima koji rješavaju probleme. Primjer Mostara je primjer svima šta se može postići ako se želi sarađivati s partnerima.“