Posjeta NJ.E . Ivana Hlavsova, ambasadorice Republike Češke u Bosni i Hercegovini

Juli 14, 2021

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara primio je danas u Gradskoj vijećnici u posjetu NJ.E. Ivanu Hlavsovu, ambasadoricu Republike Češke u Bosni i Hercegovini.
Ambasadorica je čestitala predsjedniku Gradskog vijeća i iskazala zadovoljstvo da Mostar ima gradsku vlast koja se ozbiljno bavi rješavanjem izazova koji su pred novim  predstavnicima Gradskog vijeća i Grada Mostara.

Podsjetila je na veze koje dugo traju i  bratski odnos Republike Češke spram Bosne i Hercegovine i istakla kako je BiH među 5 zemalja prioriteta za  saradnju Republike Češke.To pokazuju i mnogobrojni projekti saradnje posebno oni sa jedinicama lokalne samouprave. Ambasadorica je pokazala interesovanja za glavne izazove koji su pred Gradskim vijećem i saradnjom unutar njega.
Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić zahvalio se ambasadorici i upoznao je sa načinom djelovanja i pokrenutim projektima Gradskog vijeća. Istakao je opredjeljenost za međusobnu saradnju  na krucijalnim stvarima od značaja za kvalitetniji život građana i jačanje jedinstvenog Grada Mostara. Navodi kako vijeće zasjeda najmanje 2 puta mjesečno, te da su sjednice sa dosta tačaka kako bi se podstakao viši tempo rada. Neke od pokrenutih rješenja i postavljenih ciljeva  su uređenje mirujućeg saobraćaja, rješavanje deponije Uborak, uspostavljanje jedinstvenih autobusnih linija, uređenje komunalne djelatnosti, izrada i izmjene Prostornog plana, odluka o legalizaciji.Upoznao je ambasadoricu sa projektom digitalizacije javne uprave i potpisanim sporazumom za unaprijeđenje prostornog geoinformacionog sistema. Neki od izazova koji nas očekuju, a ključni su za nas i Grad Mostar jesu i jačanje kapaciteta Aerodroma Mostar, izrada Prostornog i regulacionih planova, rekonstrukcija ruševina Grada Mostara. Pozvao je ambasadoricu na ulaganje i investicije Republike Češke u Mostar i najavio veliku biznis konferenciju privrednika iz cijeloga svijeta u Mostaru krajem godine, do kada će se obezbjediti idejni projekti i planovi i ponuditi domaćim i stranim ulagačima.