Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o projektima u Gradu Mostaru

April 28, 2021

Danas je u Gradskoj vijećnici održan sastanak predstavnika Grada Mostara i Gradskog vijeća Mostara s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Uz gradonačelnika Mostara Maria Kordića, glavnu savjetnicu Grada Mostara Radmilu Komadinu sastanku su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić i dopredsjednik Velibor Milivojević, a u delegaciji EBRD-a bili su Manuela Naessl direktorica EBRD ureda u Bosni i Hercegovini i Josip Polić, bankar za infrastrukturu pri EBRD-u u BiH.

Gradonačelnik Kordić upoznao je predstavnike EBRD-a kako je početkom aprila  u sjedištu JP Autoceste FBiH održao sastanak s predstavnicima JP Autoceste FBiH s ciljem nastavka dijaloga i partnerskog odnosa u svrhu izgradnje poddionice Mostar jug – Tunel Kvanj. Tom prilikom predstavnici JP Autoceste FBiH su gradonačelniku Kordiću prezentirali trasu autoceste na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj kao i projekte izgradnje lokalnih prometnica i zahtjeva lokalne zajednice koji su ušli u Zahtjev za projektovanje.
Gradonačelnik Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Marić i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Milivojević  u razgovoru s direktoricom EBRD-a Naessl izrazili su punu podrsku izgradnji trase autoceste na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj, a koji će značajno pridonijeti razvoju grada Mostara i cjelokupne zajednice na ovom području.
Također, istaknuli su kako je uprkos početnim poteškoćama u realizaciji projekta, zahvaljući dobroj komunikaciji i saradnji između JP Autoceste Federacije BiH, Grada Mostara i mještana s ovog područja  proces eksproprijacije priveden kraju.
Svi ucesnici sastanka složili su se kako će relizacijom ovog projekta biti prije svega poboljšanja kvaliteta života lokalnog stanovništa, a što pretpostljva izgradnju loklanih infrastrukturnih projekata i zapošljavanja lokalnog stanvništva.
Upoznali su predstavnike EBRD-a kako Grad Mostara provodi upravni postupak pokrenut po prijedlogu J.P. „Autoceste Federacije BiH“ d.o.o. Mostar radi potpune eksproprijacije nekretnina u svrhu izgradnje autoceste na Koridoru Vc, dionica Mostar jug – Buna, poddionica Mostar jug – Tunel Kvanj, područje Grada Mostara.   
Prema elaboratu eksproprijacije u obuhvatu ove dionice je 375 parcela na području k.o. Hodbina, k.o. Ortiješ, k.o. Gnojnice Donje, k.o. Malo polje, k.o.Kosor i k.o. Blagaj. Prema trenutnom stanju više od 70% dionice je završeno, odnosno izdana su rješenja o eksproprijaciji nekretnina i pred ovim organom postignuti i potpisani  sporazumi o naknadi za izuzete nekretnine. Preostali, neriješeni dio parcela je u većem dijelu državna imovina.
Od mještana u naselju Ortiješ,  nezadovoljni trasom puta  su samo četiri porodice, a svi ostali u tom naselju su potpisali sporazume o naknadi o izuzetim nekretninama.
Direktorica Naessl zahvalila je na pruženim informacijama i nedvojbenoj podrsci grada Mostara ovom važnom infrastrukturnom projektu. Dodala je kako će EBRD nastaviti realizaciju ovog projekta, a izrazila nadu da će se do kraja 2021. završiti sve potrebne procedure kako bi se pristupilo realizaciji projekta izgradnje autoceste na Koridoru Vc.
Na sastanku je bilo riječi i o uključivanju Mostara u projekt Zeleni gradovi EBRD-a, u kojeg su već uključeni Sarajevo, Banja Luka Zenica, s ciljem da se i u Mostaru kroz taj projekt osigura metodologija koja može osigurati povlačenje sredstava kao i grant sredstava za investicije u oblasti okoliša, posebno u oblastima unapređenja kvaliteta zraka, prometne infrastrukture, javnog prijevoza i energetske efikasnosti.
Zeleni gradovi EBRD-a predstavljaju sveobuhvatan poslovni model za zeleni urbani razvoj,  a dogovoreno je da će se uskoro održati novi sastanak na kojem bi se razgovaralo o konkretnim potencijalnim projektima koji bi se mogli realizovati u Mostaru.