Izjveštaj sa 57. sjednice Gradskog vijeća Ispis E-mail
17.04.2008.

Image 

Cijena vode u Mostaru povećana za 23%,

Javna preduzeća Dom i Sigurnost idu u stečaj

Pomoć u pokretanju redovnog avionskog letaMostar-Štutgat (Njemačka)

 

Na 57. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, koja je održana10.04.2008. prisustvovalo je 30 vijećnika, gradonačelnik Lj. Bešlić, načelnici odjela Gradske uprave, OHR, predstavnici JP "Sigurnost" i "Vodovod"novinari: NINA, FENA, Dnevni list, RTV Mostar, HTV Mostar, BHTV, Oslobođenje,


Cijena vode u Mostaru povećana za 23%,
Javna preduzeća Dom i Sigurnost idu u stečaj
Pomoć u pokretanju redovnog avionskog leta Mostar-Štutgat (Njemačka)

Gradsko vijeće Mostara je na 57. sjednici, donijelo odluku o novoj «cijenipružanja usluga vodo-snabdijevanja i odvodnje otpadnih voda na području grada Mostara, koja će sada za domaćinstva iznositi 0,92KM/m³.
Prema novoj tarifi, voda u Mostaru je sada skuplja nego u Banjaluci i Zenici, ali jefitnija nego u Sarajevu i Tuzli.
Mostarski vijećnici su zatražili objavljivanje imena dužnika prema JP „Vodovod". Njima će biti uskraćene pravne usluge Grada Mostara. Također je zatraženo isključivanje bespravnih priključaka.
Istovremeno podržan je Prijedloga mjera i aktivnosti na prevazilaženju postojećeg stanja u poslovanju JP „Vodovod".

Zbog finansijskih poteškoća u redovnom radu Javnih preduzeća Dom i Sigurnost; koje su prisutne već duže vrijeme,Gradsko vijeće Mostara je na 57. sjednici ovlastilo Pravobranilaštvo Grada Mostara; da podnese pismeni prijedlog za otvaranje stečajnog postupka za ova preduzeća, nadležnom sudu.
Vijećnici su pozvali na primjenu ranijeg Zaključka Gradskog vijeća Mostara, kojim će se Grad Mostar posebno odnositi prema zbrinjavanju radnika javnih preduzeća u svome vlasništvu, koja idu u stečaj ili prolaze proces reorganiziranja.
Grad Mostar će tako osigurati da se uplate nedostajuća sredstva MIO/PIO za radnike «Dom»-a i «Sigurnosti», koji ostvaruju uslove za penziju.
Gradsko vijeće traži od Gradonačelnika da izvrši zakonsku provjeru o osnivanju interne zaštitarske službe Gradske uprave, ili da osigura da radnici «Sigurnosti» imaju prednost kod upošljavanja u Agencijama koje sklapaju ugovore o zaštiti gradskih objekata.

Gradsko vijeće Mostara je na 57. sjednici odobrilo subvencioniranje u iznosu od 100 000 KM iz Budžeta Grada kako bi Mostar, u aranžmanu BH Airlansa, ostvario dva puta sedmično, avionske letove za Štutgart (Njemačka).
Letovi bi, prema najavama, trebali započeti u mjesecu maju.

Na sjednici je Vijeće još usvojilo/odbacilo/razmatralo u nacrtu:

Odluku o prestanku mandata izabranog vijećnika Gradskog vijeća Grada Mostara
Nebojši Šariću, izabranom vijećniku Gradskog vijeća Grada Mostaraprestaje mandat izabranog vijećnika Gradskog vijeća Grada Mostara 01.04.2008., zbog podnesene ostavke.

Odluku o usvajanju Prijedloga mjera i aktivnosti na prevazilaženju postojećeg stanja u poslovanju Javnog preduzeća „VODOVOD" društvo za vodovod i kanalizaciju d.o.o. Mostar

Odluku o utvrđivanju cijena pružanja usluga vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja
otpadnih voda
Cijenepružanja usluga vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda na području grada Mostara iznose: za domaćinstvo...0,92KM/m³; za neproizvodne djelatnosti...1,81KM/m³; za prerađivačke djelatnosti...1,97 KM/m³; za zanatstvo i uslužne djelatnosti...1,87KM/m³;
ostali (predškolske, školske, đačke, studentske i sportske ustanove, vjerske organizacije i javne kuhinje)...1,06KM /m³

Odluku o izmjenama Odluke o prihvatanju urbanističko-arhitektonskog rješenja Španskog
trga u Mostaru
Tehničke izmjene

Odlukuo pristupanju izradi izmjena i dopuna regulacionih planava
6.1. „INDUSTRIJSKA ZONA BIŠĆE POLJE" i dijela provedb. urb. plana na mostu Franjo Blažević; 6.2. „Bijeli brijeg I-F III"; 6.3. „Zgoni II"
6.4. Provedbenog urbanističkog plana u obuhvatu Ulice Kralja Tvrtka, Stjepana Radića, Hrvatske mladeži,Dubrovačke i Splitske

Odluku o pristupanju izradi regulacionih planava
7.1. „Industrijska zona Salakovac"; 7.2. „Turističko-rekreaciono područje Rujište"; 7.3. „Golf tereni I i II"

Odluku o pristupanju izradi Programa za izgradnju Parking garaža na području Grada Mostara

Odluku o prestanku rada :
9.1.JSP „DOM" Mostar ; 9.2.JP „SIGURNOST" Mostar
Ovom Odlukom preduzeća prestaju sa obavljanjem rada, obzirom da osnivač nema pravnog interesa da isto nastavi sa radom, jer već duži vremenski period preduzeće ima finansijske poteškoće u redovnom radu. Ovlašćuje se Pravobranilaštvo Grada Mostara da podnese pismeni prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nadležnom sudu i preduzme sve radnje koje predhode pokretanju stečajnog postupka.

Izmjena i dopuna Odluke o subvencioniranju plaćanja naknada po osnovu građevinskiog zemljišta
Tehničke izmjene

10-22 imovinsko-pravne odluke
Ovlašćuje se Predsjenik gradskog Vijeća da u ime Vijeća potpiše rješenja iz imovinsko pravne oblasti bez utvrđene cijene rente i zemljišta koja će se odrediti naknadno.

Informacija o ponudi BH Airlansa o pokretanju redovnog avionskog leta Mostar-Štutgat
Odoboreno je subvencioniranje letova u iznosu od 100 000 KM iz Budžeta Grada kako bi Mostar, ostvario dva puta sedmično, avionske letove za Štutgart (Njemačka). Letovi bi, prema najavama, trebali započeti u mjesecu svibnju.

Informacija o zainteresovanosti "KH Grupe" na ulaganje u Mostarski Aerodrom-Zračnu luku
KH grupa želi biti operater Mostarskog Aerodroma-Zračne luke i stoga traže dozvolu i pomoć u analiziranju uslova rada ovog javnog preduzeća u trajanju od 4 sedmice.

Na temelju procjene da će novi Zakon o dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina HNŽ imati negativnog utjecaja na Budžet Grada Mostara, Gradsko vijeće Grada Mostara traži uključivanje u raspravu i proceduru donošenja.

Vijećnićka pitanja:

Z. Perić: Imovinsko-pravni predmet Ivanković, Odgovornost za evidenciju namještenika u skladu sa usklađivanjem koeficijenata plaća

O. Soldo: Buna-Lakševine-uklanjanje divlje deponije i povrat zemljišta

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
newsletter
Bilten

Kontakt

Stručna služba Gradskog vijeća
Hrvatskih branitelja bb Mostar
Mostar, 88000, BiH

e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
centrala ++387 (0) 36 447 400
tehnički sekretar ++387 (0) 36 447401
Sekretar Gradskog vijeća Grada Mostara ++387 (0) 36 447407

 

Pretraga weba