Izvještaj sa Prve sjednice Gradskog vijeća Mostara Ispis E-mail
24.12.2004.

ImageKonstituisano Gradsko Vijeće Mostara u novom sazivu

 

 

 

 

 

 

 

 

Konstituisano Gradsko Vijeće Mostara u novom sazivu

Na prvoj sjednici, Vijećnici su izabrali predsjednike Klubova naroda: Hrvatskog - Mladena Margetu (Koalicija HDZ-UHSP-HSP-HKDU-HNZ), Srpskog - Radmilu Komadinu (Koalicija HDZ-UHSP-HSP-HKDU-HNZ) i Bošnjačkog kluba naroda - Suada Hasandedića (SDA).

Prekidajući zasjedanje, Vijećnici su odlučili do 24.11.2004 u 17,00h sačekati prijedloge kandidata političkih partija koje participaraju u Vijeću za mjesta: predsjednika vijeća, dva zamjenika i budućeg gradonačelnika Mostara

Specijalni izaslanik za Mostar Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Pedija Ešdauna - Verner Vnendt, naglasio je, prilikom obraćanja vijećnicima, nužnost zajedničkog života Mostaraca bez obzira na političko mišljenje: "Gradski Vijećnici moraju pronalaziti rješenja koja su dobra za sve građane Mostara, bez obzira na njihovu nacionalnost", kazao je Vnendt.

Nastavak prve sjednice Gradskog vijeća Mostara, planiran je 01.12.2004.

Jedinstveno Gradsko vijeće (GV) Mostara dobilo novog predsjedavajućeg

U nastavku Prve sjednice sa 24 glasa izabran Murat Ćorić

Ćorićevi (SDA) zamjenici u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Ivan Beus (Koalcija HDZ-UHSP-HSP-HKDU-HNZ) i Obren Lozo (SDA).

Zahvaljući se vijećnicima na povjerenju, Murat Ćorić je izrazio nadu da će GV Mostara prilikom donošenja odluka poštivati načela kompromisa, saradnje i tolerancije u interesu grada i građana Mostara.

 

Gradsko vijeće Mostara nije uspjelo izabrati novog gradonačelnika Mostara

 

Od predloženih kandidata, u prvom krugu glasanja Ljubo Bešlić kandidat Koalcijje HDZ-UHSP-HSP-HKDU-HNZ je dobio 15 glasova, Suad Hasandedić kandidat SDA 10, Mirsad Huseinagić kandidat SBiH-a 4, i Adisa Vučina kandidat NSRZB 5 glasova.

Pošto u prvom krugu niko od kandidata nije dobio dvotrećinsku većinu Vijeća koja iznosi 24 glasa, prema Poslovniku, biranje se nastavilo u drugom krugu, i to između dvojice prvo-rangiranih kandidata.

Bešlić i Hasandedić dobili su u drugom krugu po 14 glasova, uz 6 suzdržanih i 1 protiv.

Predsjedavajući Klubova hrvatskog i srpskog naroda u Vijeću, Mladen Margeta (Koalcija HDZ-UHSP-HSP-HKDU-HNZ), odnosno Radmila Komadina (Koalcija HDZ-UHSP-HSP-HKDU-HNZ), zatražili su tada prekid sjednice, zbog dodatnih konsultacija.

Odlučeno je, da nastavak Prve sjednice GV Mostara, i odlučivanje o novom gradonačelniku u sklopu preostalog, trećeg kruga biranja kada je za izbor potrebna natpolovična većina od 18 glasova; bude održan najkasnije za sedam dana.

 

Ljubo Bešlić novi gradonačelnik Mostara

U nastavku Prve sjednice Gradskog vijeća (GV) Mostara, Ljubo Bešlić(Koalicija HDZ-UHSP-HSP-HKDU-HNZ), dobio je 21 glas GV, od ukupno 35.

Nakon davanja svečane izjave i i podnošenja ostavke na dosadašnje mjesto vijećnika, Bešliću je, predsjedavajući GV Murat Ćorić, uručio povelju o imenovanju za gradonačelnika Grada Mostara.

Izražavajući zahvalnost na podršci Bešlić je, obraćajući se Vijećnicima i javnosti, obećao rad Gradske uprave u interesu građana. «Nadam se da ćemo u radu koji je pred nama prepoznati naš zajednički cilj - Mostar kao istinsko sjedište regije», kazao je Ljubo Bešlić, nakon izbora na mjesto gradonačelnika Mostara.

 
« Prethodna
newsletter
Bilten

Kontakt

Stručna služba Gradskog vijeća
Hrvatskih branitelja bb Mostar
Mostar, 88000, BiH

e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
centrala ++387 (0) 36 447 400
tehnički sekretar ++387 (0) 36 447401
Sekretar Gradskog vijeća Grada Mostara ++387 (0) 36 447407

 

Pretraga weba