Izvještaj sa 10. sjednice Konferencije evropskih regija u organizaciji i domaćinstvu Gradskog vijeća Ispis E-mail
04.09.2005.
ImageKonferencija, posvećena temi «Regije kao motori za napredna i uključiva društva», održana je od 28.08.-03.09.2005-09-05, u sklopu međunarodne saradnje Gradskog vijeća Mostara

 

 

 

 

 

Na svečanom otvaranju upriličenom ispod Starog mosta, učesnicima konferencije dobrodošlicu je zaželio gradonačelnik mostara Ljubo Bešlić koji je, među ostalim istaknuo, kako su ove dvije konferencije, na kojima učestvuje više od stotinu uzvanika iz 56 evropskih regija iz 30 zemalja, važan i na simboličkoj ravni, jer one su poruka ohrabrenja svim građanima Mostara i predstavnicima vlasti da istraju u promoviranju i izgradnji Mostara kao evropskog grada, otvorenog za sve koji u njega žele doći ili investirati.

 

-Kako je svojevrsni moto ove Konferencije KULTURA I EKONOMIJA treba kazati da su Grad Mostar, regija Hercegovina i Bosna i Hercegovina istinsko susretište kulturne različitosti.

Ta različitost svakako nije nedostatak nego naprotiv prednost. Jer da je priroda, ili za vjernike Bog, htjeli stvorilo bi se sve ljude istim. Različitost je stoga prirodna činjenica, a naša budućnost je u mozaiku i u jedinstvu različitosti- poručio je on.

Bešlić je podsjetio kako su Stari most i njegova historijska jezgra sada pod okriljem UNESCO-ovog zaštićenog kulturnog naslijeđa, a što je za ovu regiju dugoročno opredjeljenje za razvitak turizma.

 

Učesnike konferencije pozdravio je i predsjednik Skupštine evropskih regija Riccardo Illy.

Prvi radni dan 10. ljetne konferencije Skupštine evropskih regija započeo je u ponedjeljak, a tim povodom upriličena je i konferencija za novinare na kojoj su među ostalim govorili Riccardo Illy, predsjednik Skupštine evropskih regija i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić.

Predsjednik Skupštine Illy naglasio je činjenicu kako ove godine Skupština evropskih regija slavi dvadeset godina postojanja i rada te da su njezine članice 250 regija, od kojih je oko 60 posto članica Evropske unije te da je također sedam regija članica iz Bosne i Hercegovine. On je zahvalio Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Mostara te Hercegovačko-neretvanskom kantonu na podršci pri organiziranju Konferencije koja želi promovisati saradnju i uključivanje regija iz BiH kroz Skupštinu regija u evropsku uniju, kao i međusobnu suradnju regija na konkretnim projektima. Illy je istaknuo i činjenicu kako je Mostar pravo mjesto za razvitak dijaloga i približavanje islama i kršćanstva, a što će biti i jedna od tema 4.omladinske konferencije koja se također održava paralelno s ovom konferencijom.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Ćorić je podsjetio kako je Mostar sa svojim specifičnostima pravo mjesto za dijalog o ekonomiji i kulturi jer Mostar kroz kulturu i ekonomiju želi promovisati svoju otvorenost ali i priključenje evropskim integracijama.

 

- Ovom Konferencijom želimo ostvariti saradnju s regijama iz trideset zemalja i da i Mostar bude ekonomski i kulturni partner- kazao je Ćorić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je istaknuo kako je budućnost Evrope svakako u regionalizmu, odnosno u regionalnoj suradnji kao modelu koji će sve više ustupati mjesto izravnim bilateralnim odnosima između zemalja članica.

-Uvažavajući tu činjenicu Mostar i regija Hercegovina, čije je on ekonomsko, administrativno i kulturno središte, vidi svoju šansu i interes u takvom povezivanju te promovisati kulturnu različitost i ekonomski regionalizam Mostar i Hercegovina kao regija. Želimo ostvariti saradnju na kulturnom planu jer kroz različite kulture koje stoljećima egzistiraju na ovom području imamo što ponuditi Evropi kao i Evropa nama, upravo kroz regionalnu saradnju-kazao je on te dodao kako drži da za kulturu kao i za ekonomiju odgovornost prije svega leži na političarima i koliko oni smognu snage i umijeća odnosno stvore mogućnosti kultura, ekonomija i sav život bit će bolji i prosperitetniji.

U okviru 10. ljetne Konferencije Skupštine evropskih regija u Hotelu Ero održana sesija na temu: «Međunarodna saradnja i postojani regionalni razvoj», a u radu ove sesije 10. ljetne konferencije se govorilo o mogućnostima regionalne saradnje i jačanja a posebno na ekonomskom planu i bilateralnoj suradnji. Prema riječima Barbare Avdalović zamjenice pokrajinskog sekretara za pokrajinsku i međunarodnu suradnju IV AP Vojvodina saradnja između regija sa prostora bivše Jugoslavije je moguća i veoma je važna u budućim razdobljima. «Smatramo da je pored ekonomskom momenta koji se izrodi iz svake dobre saradnje veoma važno da se obnove pokidane veze te da se uspostavi jedna veza između Hrvatske, BiH, SiCG i ostalih zemalja na Zapadnom Balkanu. U tom cilju AP Vojvodina je već sklopila ugovore o saradnji sa Zeničkom regijom u BiH te sa nekoliko regija u Italiji i drugim zemljama», kazala je Avdalovićeva. Tokom dosadašnjeg rada Konferencije već su iznesene neke nove ideje i nove informacije o mogućoj saradnji u Europi, a neke od njih su se odnosile na prekograničnu saradnju među evropskim zemljama. «Neki od učesnika su već u prvim danima konferencije rekli kako je neophodno da se krene sa procesom ukidanja viza za građane Bosne i Hercegovine. Svi učesnici u raspravi su zaključili kako je postojanje veoma rigoroznog viznog režima za građane BiH jedan vid diskriminacije, a posebno prema mladim ljudima koji bi željeli da se obrazuju ili zaposle negdje u zemljama Evropske unije», kaže Murat Ćorić predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara. Ukidanjem viza i reguliranjem viznog režima Mostaru bi se dala šansa razvoju turizma u Mostaru i regiji, a prema Ćorićevim riječima postoji mogućnost da Konferencija u završnom dokumentu zatraži ukidanje viznog režima za građane BiH. «Zahtjevi iz zaključnog dokumenta bi se uputili prema čelnim ljudima Evropske unije, a preko predstavnika regija čiji se predstavnici danas nalaze ovdje. Dosadašnje rasprave pokazuju kako će to biti moguće te kako će se saradnja nastaviti i kasnije i kako će ovo sve prerasti u jednu međunarodnu saradnju», napomenuo je Ćorić.

Tokom održavanja 10. Konferencije Skupštine evropskih regija paralelno se u Centru za kulturu Mostara održavala se i 4. Omladinska ljetna Konferencija Skupštine posvećena temi «Omladina i građanstvo u višekulturnoj Europi» na kojoj su učešće uzeli mladi predstavnici iz 50 regija iz cijele Europe. Prema riječima Denyela Ismira Kovača predstavnika Sarajevske županije i Univerziteta u Sarajevu predstavnici BiH na ovoj Omladinskoj konferenciji su iznenađeni odazivom kolega iz inozemstva te konstruktivnošću rasprava. «Nastojali smo da promijenimo sliku o BiH kao o zemlji u kojoj vlada nasilje i nered, neki su nas smatrali plemenima. Ovu priliku smo iskoristili da mlade ljude iz zemalja Istočne i Zapadne Europe upoznamo sa našim stavovima i aktivnostima, a kasnije se pokazalo kako su mladi ljudi iz BiH od njih u nekim stvarima bolji i po 3000 puta», rekao je Kovač. Mladi iz Europe su nakon izlaganja domaćina iz BiH pokušali da opišu njihovo stanje i njihove probleme koje imaju te da pokušaju naći način na koji bi se mogla razvijati saradnja. «Pošto zemlje Balkana do sada imaju veoma dobru međusobnu saradnju, sada se mi okrećemo na drugu stranu prema zemljama Europe te se nadamo kako ćemo do naredne 5. Konferencije mladih ojačati saradnju sa svima», napomenuo je Kovač.

U sklopu 10. ljetne konferencije Skupštine evropskih regija u srijedu, 31. avgusta, predstavnicima Austrije i Velike Britanije prezentiran je projekt obnove Muzičke škole u Mostaru.

Tokom radnog dijela Skupštine predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić istaknuo je kako su pojedini učesnici konferencije u prvim danima njezina održavanja kazali kako je potrebno krenuti u proces ukidanja viza za građane BiH te da je postojanje strogog viznog režima za bh. građane jedan vid diskriminacije, a posebno prema mladim ljudima koji bi se htjeli educirati ili zaposliti u zemljama Evropske unije.

Konferencija se svečano završila 2. septembra, uz bogat kulturni program. U njenom radu je učestvovalo oko 170 političara iz svih regija Europe s regionalne ministarske razine koji su
sedmodnevnim boravkom u Mostaru raspravljati o ekonomiji i suradnji u očuvanju i razvoju kulturne raznolikosti na području Evrope.

 
« Prethodna   Sljedeća »
newsletter
Bilten

Kontakt

Stručna služba Gradskog vijeća
Hrvatskih branitelja bb Mostar
Mostar, 88000, BiH

e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
centrala ++387 (0) 36 447 400
tehnički sekretar ++387 (0) 36 447401
Sekretar Gradskog vijeća Grada Mostara ++387 (0) 36 447407

 

Pretraga weba