Izvještaj sa 33. sjednice Gradskog vijeća Ispis E-mail
20.12.2006.
ImageNa 33. redovnoj sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara, koja je održana 20.12.2006., prisutno je 33. vijećnika, gradonačelnik Lj. Bešlić, načelnici odjela Gradske uprave, OSCE, OHR, EU posmatračka misija, novinari: NINA, FENA, Dnevni list, RTV Mostar, HTV Mostar, BHTV1, FTV, Večernji List, Studio 88

 

 

 

 

Gradsko vijeće Mostara usvojilo Odluku o osnivanju javnog preduzeća za obavljanje komunalnih poslova

 

"Komunalno" će biti organizovano u obliku društva sa ograničenom odgovornošću i ponudiće ugovor o radu radnicima sadašnjih gradskih komunalnih preduzeća: JP Komosa d.d. i JP Parkova u stečaju u skladu s privremenim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Prema dinamičkom planu "Komunalno" počinje aktivnosti 01.04.2007.

Ako bude potrebno, Grad Mostar će preuzeti obavezu uplate neophodnih penzijskih i zdravstvenih doprinosa za radnike Komosa i Parkova, koji će im u 2007. godini, osigurati odlazak u penziju ili neophodno liječenje.

Svi radnici, koji budu višak tokom budućih procesa reorganizacije javnih gradskih ustanova, biće zbirnuti na istom načelu.

 

Na 33. sjednici Vijeće je još usvojilo/odbacilo:

Odbacilo Odluku o osnivanju Zavoda za prostorno uređenje

Odbacilo Odluka o formiranju stručne komisije

 

Odluku o osnivanju javnog preuzeća za obavljanje komunalnih poslova

Preduzeće je organizirano u obliku društva sa ograničenom odgovornošću pod imenom: Javno preduzeće «Komunalno», društvo sa ograničenom odgovornošću, Mostar.

Skraćena firma: JP «Komunalno» d.o.o. Mostar.

Preduzeće će ponuditi ugovor o radu radnicima JP Komosa d.d. i JP Parkova u stečaju u skladu s privremenim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Privremeni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Preduzeća, obuhvataće Pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta JP Komosa d.d. i JP Parkova u stečaju. Ukoliko u procesu reorganizacije komunalnog sektora budu neophodni otkazi ugovora o radu, u obračunavanju otpremnine će se uračunati godine staža radnika JP Komos d.d. i JP Parkovi u stečaju, ostvarene u tim preduzećima i biće plaćene od strane Preduzeća. Ukoliko po prestanku JP Parkova u stečaju i JP Komosa d.d.ova preduzeća ne bude imala dovoljno sredstava za plaćanje svih obaveze prema penzijskom, zdravstvenom i socijalnom fondu, izmirenje tih obaveza će preuzeti Grad. Uprava Preduzeća se će sklopiti ugovor sa Upravom - Stečajnim upraviteljem JP Parkova u stečaju i JP Komosa d.d. o poslovnoj saradnji u prelaznom periodu koji ne može biti duži od 6 mjeseci. Gradsko vijeće će donijeti odluku o prestanku JP Parkovi, po ispunjenju zakonskih uslova. Skupština JP Komos d.d. će donijeti odluku o prestanku društva. Nakon prestanka JP Parkova i JP Komosa d.d, Grad će ustupiti pojedine dijelove imovine na korištenje Preduzeću, a o čemu će se donijeti posebna odluka. U procesu reorganizacije komunalnog sektora u Mostaru biće uključena finansijska sredstva Svjetske banke.

Prema dinamičkom planu "Komunalno" počinje aktivnosti 01.04.2007.

 

Ako bude potrebno, Grad Mostar će preuzeti obavezu uplate neophodnih penzijskih i zdravstvenih doprinosa za radnike Komosa i Parkova, koji će im u 2007. godini, osigurati odlazak u penziju ili neophodno liječenje.

 

Svi radnici, koji budu višak tokom budućih procesa reorganizacije javnih gradskih ustanova, biće zbirnuti na istom načelu.

 

Zaključak o odricanju paušala sa 33. sjednice

Iznos od 3.500,00 KM biće, prema želji vijećnika, uplaćen Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnika u Mostaru.Ovim potezom, Gradsko vijeće Mostara se dodatno uključuje u borbu protvi narkomanije. Informacija iz ove oblasti bila je predmetom razmatranja na 32. sjednici Vijeća.

Informacija o stanju problema gradnje hotela Ruža

 

Zatraženo je da se održi zajednička sjednica predstavnika Gradske uprave i Gradskog vijeća Mostara i Federalne Vlade gdje će biti raspravljano: kako Federacija BiH, da sukladno svojim ovlastima i nadeležnostima može osigurati poštivanja kriterija "Menadžement plana" i sprečavanje gradnje koja narušava status mostarskog Starog grada kao zaštićene svjetske baštine.

 

Zatraženo je detaljno izvješće o postupku izdavanja građevinske dozvole za hotel Ruža i njegovom donosu prema „Master planu"

 

 
Sljedeća »
newsletter
Bilten

Kontakt

Stručna služba Gradskog vijeća
Hrvatskih branitelja bb Mostar
Mostar, 88000, BiH

e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
centrala ++387 (0) 36 447 400
tehnički sekretar ++387 (0) 36 447401
Sekretar Gradskog vijeća Grada Mostara ++387 (0) 36 447407

 

Pretraga weba