Izvještaj sa 31. sjednice Gradskog vijeća Ispis E-mail
30.11.2006.

ImageNa 31. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, koja je održana 30.11.2006., prisutno je 28 vijećnika, gradonačelnik Lj. Bešlić, načelnici odjela Gradske uprave, OSCE-a, OHR, EU posmatračka misija, novinari: NINA, FENA, Dnevni list, RTV Mostar, HTV Mostar, BHTV1, FTV, Večernji List, Studio 88

 

 

 

 

Gradsko Vijeće Mostara ubrzava proces reorganizacije gradske administracije

 

Mostarski vijećnici su na 31. sjednici usvojili izmjene i dopune u Programu zbrinjavanja prekobrojno uposlenih u Gradskoj upravi kako bi se hitno pristupilo popunjavanju, odnosno raspoređivanju namještenika na radna mjesta unutar Gradske uprave.

 

Na 31. sjednici Vijeće je usvojilo:

 

Odluku o izmjenama i dopunama Programa zbrinjavanja prekobrojno uposlenih u Gradskoj upravi

Izmjene su izvršene u glavi II PODACI O PREKOBROJNIM NAMJEŠTENICIMA tekst stavka šest (6) se briše i zamjenjuje tekstom koji glasi:

„U ovoj fazi je planirano da se provede postupak sporazumnog stimulativnog prestanka radnog odnosa namještenika, koji se pismeno izjasne u vrijeme trajanja internog oglasa, da pristaju na sporazuman stimulativan prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine u iznosu od 11.000 KM . "

U glavi IV EKONOMSKI ASPEKT PROGRAMA tekst pod naslovom „Zakonska osnova" se briše i zamjenjuje sljedećim tekstom koji glasi:

„Kada namješteniku prestane radni odnos zbog prekobrojnosti pripada mu zakonom propisana otpremnina,odnosno odgovarajući iznos otpremnine izračunat po službeno objavljenoj prosječnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine ako je to povoljnije za namještenika.

Izuzetno, u slučaju da namještenik ne iskoristi pravo žalbe na rješenje o prestanku radnog odnosa zbog prekobrojnosti, po osobnom zahtjevu stiče pravo na uvećanje pripadajuće otpremnine u iznosu od 40%.

Kada namješteniku prestane radni odnos na temelju sporazuma o stimulativnom prestanku radnog odnosa pripada mu otpremnina u iznosu od 11.000 KM."

Naslovi „Mogući modeli isplate otpremnina u ratama" i „Dogovor o dobrovoljnom, stimulativnom načinu istupanja namještenika iz državne službe", pripadajući tekstovi uz te naslove kao i naslov "PRIJEDLOG POSLODAVCA" sa pripadajućim tabelarnim prikazom se brišu.

 

„DINAMIČKI PLAN REALIZACIJE PROGRAMA" se mijenja i glasi:

 

„Nakon do sada realiziranih aktivnosti iz Dinamičkog plana realizacije Programa, daljnje aktivnosti će se realizirati u sljedećim rokovima:

1.Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Programa zbrinjavanja prekobrojno uposlenih u Gradskoj upravi - do 30.11.2006.godine

2.Objavljivanje internog oglasa o slobodnim radnim mjestima namještenika - do 1.12.2006. godine

3.Pismena prijavljivanje za sporazumni stimulirani prestanak radnog odnosa -do 11.12.2006.godine

4.Obavljanje razgovora s namještenicima koji ispunjavaju uslove za prijevremenu penziju u cilju utvrđivanja konačne liste penzionera za prijevremenu penziju - do 11.12.2006.godine

5.Obrazovanje Komisije za provođenje internog oglasa - do 11.12.2006. godine

6.Raspoređivanje namještenika, izrada rješenja o raspoređivanju i uručivanje rješenja - do 31.12.2006.godine

7.Objavljivanje liste prekobrojnih zaposlenika do 31.12.2006.godine

8.Podnošenje žalbe na rješenje o raspoređivanju namještenika-do 8.01.2007.godine.

9.Izrada Rješenja o prestanku radnog odnosa - sukcesivno kako se steknu uslovi za pojedine zaposlenike a najkasnije do 31.01.2007. godine."

 

 

Odluku o prestanku mandata gradskih vijećnika Ahmeta Džubura, Alberta Šunjića i Ivana Muse

 

Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o formiranju radne grupe za reviziju naziva ulica, trgova i javnih objekata

U Odluci o formiranju radne grupe za reviziju naziva ulica, trgova i javnih objekata Gradskog vijeća Grada Mostara ( „Službeni glasnik Grada Mostara", broj: 1/05) u točki I izvršena je izmjena člana radne grupe, umjesto Ahmeda Džubura imenovan je Mirsad-Mili Huseinagić .

 

Vijećnička pitanja:

 

Z. Udovičić: Nisam dobio pismeni izvještaj o rješavanju upravnih stvari od gradonačelnika, kao ni izvještaj o njegovom radu

Odgovor Glavni savjetnik Grada R. Komadina: Uobičajeno je da se početkom godine dostavi izvještaj o rješavanju upravnih stvari o upravi, ono je spremno i biće na narednoj sjednici Vijeća

E. Vinković: Kada će MZ Rodoč dobiti na uptrebu put do vrela Mostar

S. Žuškić: Tražim izradu projekta za most u naselju Vojno

S. Jakupović: Kada će početi projekt na uređenju Partizanskog spomenika, zašto se ne provode sistematski pregledi za učenike osnovnih škola

Odgovor Gradonačelnik Lj. Bešlić: O kulturnim spomenicima brine Federalno ministarstvo kulture pa sam sa ministrom Grahovcem dogovorio saniranje Partizanskog spomenika; potpisao sam ugovor sa zdravstvenim organizacijama o kontroli zdravlja učenika i iznenađen sam što se ugovor ne provodi

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
newsletter
Bilten

Kontakt

Stručna služba Gradskog vijeća
Hrvatskih branitelja bb Mostar
Mostar, 88000, BiH

e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
centrala ++387 (0) 36 447 400
tehnički sekretar ++387 (0) 36 447401
Sekretar Gradskog vijeća Grada Mostara ++387 (0) 36 447407

 

Pretraga weba