Izvještaj sa 37. sjednice Gradskog vijeća Ispis E-mail
21.03.2007.
ImageOdobreno preuzimanje potpunog vlasništva nad JP „Uborak" Mostar

Na 37. redovnoj sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara, koja je održana 21.03.2007.godine prisustvovalo je 33 vijećnika, gradonačelnik Lj. Bešlić, načelnici odjela Gradske uprave, OSCE, OHR, EU posmatračka misija, novinari: NINA, FENA, Dnevni list, RTV Mostar, HTV Mostar, BHTV1, FTV, Večernji List, Studio 88, Omladinski radio X.

 

 

 

Gradsko vijeće Mostara odoborilo preuzimanje potpunog vlasništva nad JP „Uborak" Mostar

 

Preuzimanje potpunog vlasništva je potrebno zbog ulaska kapitala Svjetske banke u rekonstrukciju komunalnog sektora u Mostaru. Uvjet Svjetske banke je da postojeća komunalna poduzeća, pa time i «Uborak», bude u potpunom vlasništvu Grada Mostara

Grad Mostar je ponudio kupovinu 49% vlasništva Uborka, iznosom od 7,5 KM po dionici, kako bi postao 100% vlasnik. Utvrdit će se imovina koja se odnosi na otkup dionica.

Na 37. sjednici Vijeće je:

Usvojilo Program rada Gradskog vijeća Grada Mostara

tehničke izmjene

 

Razmatralo u nacrtu Odluku o subvencioniranju obveza plaćanja naknade po osnovu građevinskog zemljišta

Ovom Odlukom uređuju se: uslovi, način i postupak za ostvarivanje prava na subvencioniranje obaveza plaćanja naknada po osnovu građevinskog zemljišta, ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica članova porodica poginulih, umrlih i nestalih branilaca i umrlog ratnog vojnog invalida (u daljnjem tekstu: porodice poginulih, umrlih i nestalih branilaca) i demobiliziranih brani,laca lica zaslužnih u oslobodilačko-odbrambenom ratu

(dobitnika ratnih priznanja ili odlikovanja).

Za 15 dana dostaviće se dodatne primjedbe

Dalo saglasnosti na Privremeni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji „Zavoda za prostorno uređenje"

Usvojilo Zaključak o kupovini nekretnine označene kao k.č. 340/01 k.o. Mostar u naravi zemljište „Vrtlarija Bare"

Traži se od javnog pravobranilaštva da prolongira posljednji rok u procesu stečaja.

Potrebne su dodatne informacije i prijedlog riješenja sa obavezama Grada oko zatvaranja finansijske konstrukcije stečja, također od javnog pravobranilaštva

Usvojilo Odluku o privremenom finansiranju JP „KOMUNALNO" Mostar na rok od tri mjeseca sa stavke „Fond za restrukturiranje javnih preduzeća"

- Plaće direktoru i materijalni troškovi

 

- Naknade za rad Nadzornog odbora

Privremenom direktoru JP „KOMUNALNO" d.o.o. Mostar akontativno će se isplaćivati plaća obračunata po koeficijentu 11,5 za period obavljanja poslova privremenog direktora .

Naknada za druga materijalna prava isplaćivaće se u visini od 500,00 KM mjesečno, za period obavljanja poslova privremenog direktora .

Predsjedniku i članovima privremenog Nadzornog odbora JP „Komunalno" d.o.o. Mostar pripada naknada za rada, koja se određuje paušalno mjesečno .

Naknada za privremenog predsjednika iznosi 500,00 KM mjesečno , a za članove po 400,00 KM mjesečno, a isplaćivaće se za svaki mjesec dok traje mandat privremenog Nadzornog odbora

U naredne 2 godine biće povjereni svi komunalni poslovi (koje je preduzeće sposobno obaviti) isključivo JP Komunalno. Zadužuje se Gradonačelnik da osigura nesmetano provođenje ovog zaključka.

 

 

Vijećnićka pitanja:

 

M. Huseinagić: Potrebno je donijeti odluku o konzerviranju ili rušenju oštećenih zgrada

 

R. Jusufović: Građani naselja Cesta za Aluminij traže pješački pristup kućama

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
newsletter
Bilten

Kontakt

Stručna služba Gradskog vijeća
Hrvatskih branitelja bb Mostar
Mostar, 88000, BiH

e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
centrala ++387 (0) 36 447 400
tehnički sekretar ++387 (0) 36 447401
Sekretar Gradskog vijeća Grada Mostara ++387 (0) 36 447407

 

Pretraga weba